LAHDEN VENESATAMIEN VARKAUKSISTA

Julkaistu 11.07.2014 - 2194 päivää sitten

Veneilijöiden omaisuus ei ole turvassa

Perheeni käyttää kotisatamanaan Niemen venesatamaa, jossa varkauksia esiintyy suhteellisen usein; niiden kohdistuessa lähinnä perämoottoreihin. Varkaudet ovat jokakesäinen riesa. Varkauden yhteydessä usein rikotaan venettä, jotta lukittu moottori saadaan irti mahdollisimman nopeasti. Menneellä viikolla Kahvisaaren edustalla rikottiin veneestä metallilevyin vahvistettu perälaita, jotta kahdella kalliilla, vakuutusyhtiön hyväksymällä lukolla lukittu moottori saatiin irti. Samasta veneestä on viety menneenä vuosikymmenenä enemmän moottoreita kuin kahdessa kädessä on sormia, joten herääkin kysymys, paljonko veneilijöiden omaisuutta kaupungin satamista varastetaankaan? Tiedämme, ettei esimerkin vene ole ainoa joka kiinnostaa pitkäkyntisiä.

Lahden kaupunki perii vuokraa venepaikoistaan, muttei tarjoa turvaa vuokraajien omaisuudelle. Omaisuuden turvaamiseksi valvontaa tulee tehostaa, vaikka se aiheuttaisi paineita venepaikkojen vuokrankorotuksille. Valvonnan tulee toimia 24 tuntia vuorokaudessa ja seitsemänä päivänä viikossa. Ihmisen suorittama valvonta on kuitenkin kallista. Tallentava kameravalvonta ei myöskään ole ongelmaton, sillä varkauksissa käytettävien autojen tunnisteet voidaan helposti peittää, jonka lisäksi varkaat voivat naamioida itsensä. Venettä apuna käyttäen varkauksia on vaikeampi tehdä, koska jokaisen satamassa olevan veneen omistaja on enemmän tai vähemmän muille satamatoimintojen käyttäjille tuttu, jolloin vieraat veneet alueella herättävät helposti jonkun kiinnostuksen. Kahvisaaren läheisyydessä olevia soutuvenepaikkoja voitaneen suojata sähköistä tunnistautumista vaativalla portilla? Jos varkaudessa käytettävää ajoneuvoa ei saa tuotua alueelle tai veneen viereen, se takuulla hidastaa varastetun omaisuuden siirtämistä.

Ihmiset ovat valmiita puolustamaan omaisuuttaan

Veneilijät ovat kyllästyneitä ja turhautuneita omaisuutensa tuhoamiseen ja taloudellisten haittojen kohtaamiseen. Poliisin resurssit varkauksien selvittämiseen ovat rajalliset, ja tästä syystä ihmiset ovat valmiina käyttämään omaa oikeutta. Turvataan veneilijöiden omaisuus ja ratkaistaan ongelmat, kun voimme tehdä sen vielä ilman suurempia vahinkoja.

Teemu Häyrinen