LAHTELAISTEN NUORTEN TYÖLLISTÄMISEKSI

Julkaistu 12.06.2015 - 1858 päivää sitten

Ilkivalta ja varkaudet lisääntyneet Lahden satamissa

Mielipidekirjoituksen tarkoituksena on paikallisten nuorten työllistäminen tehtävässä, joka palvelee Lahden satamien siisteyttä, kunnossapitoa ja alueen valvontaa. Valvonnan lisääminen on tarpeen, sillä satamien veneet kohtaavat liiaksi ilkivaltaa ja varkauksia.

Niemen venesatama on perheemme kotisatama. Veneemme on niitä harvoja soutuveneitä, joissa perämoottoria pidetään kiinni silloinkin kun veneellä ei ajeta. Pelko omaisuuden varastamisesta ei ole aiheeton, sillä varkauksia kohdallamme on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana 14 kertaa. Varkauksien pelossa veneilijät kantavat moottorit mukanaan jokaiselle veneilyreissulle. Mielestäni tällaista ei voi odottaa henkilöiltä, jotka maksavat kaupungille vuokraa vartioidusta venepaikasta. Ei ole myöskään perusteltua vedota siihen, että osa veneistä on laituripaikoilla porttien takana paremmassa suojassa, sillä soutuveneet moottoreineen eivät nauti sitä suojaa. Alue on vartiointifirman valvonnassa. Vartiointi ei kuitenkaan ole riittävän tehokasta, sillä varkauksia tapahtuu valvonnasta huolimatta. Varkauksien ehkäisemiseksi pohdinnassa on ollut kameravalvontaa, sataman aitausta ja puomitusta sekä sähköiset kulkutunnisteet. Nämä ovat kalliita ja vaikeasti toteutettavia ratkaisuja alueiden laajan pinta-alan ja kameravalvonnan ongelmattoman toiminnan kannalta, vaikeuttaen samalla muun muassa melontamuseon tavoitettavuutta. 

Perheemme on kyllästynyt varkauksiin. Siksikin toteutamme äärimmäisen toimenpiteen, eli suojaamme vuosimallin 2015 venepaketin maalauttamalla sen uudestaan. Tätä vaihtoehtoa ei voi olettaa venepaikastaan maksavalta kuntalaiselta, emmekä mekään tähän mielellämme ryhdy. Haluamme tehdä suojauksen kuitenkin niin, että siitä hyötyy mahdollisimman moni – siksikin palkkaamme työhön Inspiksen nuoret. Kyseessä on toimintaryhmä, jonka tavoitteena on edistää nuorten työllistämistä ja kehittää uusia toimintamalleja. Perheemme pitää Inspiksen tavoin tärkeänä, että nuorten energia ja osaamispotentiaali otetaan kaikkia hyödyttävään käyttöön.

Uusia toimintamalleja nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi

Ehdotan, että kaupunki työllistäisi Inspiksen nuoret satamien palvelukseen. He huolehtisivat muun muassa alueiden siisteydestä, kunnossapidosta ja valvonnasta. Työskennellessään he toimisivat samalla alueen silmäpareina, ehkäisten varkauksia. Tämä ratkaisu vähentäisi vartiointifirman tarvetta, keventäisi alueiden siivouksesta/kunnossapidosta vastaavien tahojen velvoitteita, edistäisi nuorisotyöllisyyttä, parantaisi satamien viihtyisyyttä sekä puuttuisi alueella tapahtuviin väärinkäytöksiin. Vakuutusyhtiöt maksavat satamissa tapahtuvat vahingot, joten heilläkin voisi olla intressejä osallistua nuorten työllistämiseen.

Teemu Häyrinen