LUOMU- JA LÄHIRUOKA ON AINA VALINTA

Julkaistu 10.11.2012 - 2802 päivää sitten

Ihminen ravintoketjun huipulla voi valita käyttämänsä ravinnon

Viime vuosina ruoan hinnan nousu on puhuttanut useita meistä. Haluaisimme varmasti syödä nykyistä laadukkaammin, mutta olemme usein alakynnessä isojen toimijoiden määräämän hinnoittelun takia. Te voitte kuitenkin asiakkaina vaikuttaa asiaan konkreettisesti! Ihminen on ravintoketjun huipulla. Tämä antaa meille mahdollisuuden valita käyttämämme ravinnon. Etuoikeus tähän velvoittaa meitä kaikkia ottamaan vastuun luonnosta. On usein vaikea asettua toisen ihmisen rooliin. Entäpä jos pitäisi pystyä miettimään asioita karjaeläinten näkökulmasta. Minä mietin ja tein muutoksen. Kannatan vihreiden arvoja. Sen, että tekee eettisiä päätöksiä kunnioittaen luontoa ja sen hienoja eliöitä, ei pitäisi olla meiltä keneltäkään pois. Syön lihaa, kalaa ja kanaa. Minulla on oikeus siihen, kuten teilläkin.

Ruokapiirit kasvattavat suosiotaan kuluttajien keskuudessa

Halusin muuttaa kulutustottumuksiani, joten liityin tämän vuoden puolella Lahden seudun luomuruokapiiriin. Tämän kirjoituksen tarkoitus on kertoa vaihtoehdoista ja eduista. Suosimalla lähi- ja luomuruokaa hyödyt: Tehotuotetun sijaan on todennäköistä, että luonnonmukaisesti kasvatettu karja on saanut elää paremman elämän kuin tehotuotettu sisarensa. Et saa ravintoketjussa muun muassa synteettisiä torjunta-aineita, etkä niin paljon karjalle syötettäviä antibiootteja.

Luomuruokapiirin tuotteet eivät seiso varastoissa, usein näin ei tapahdu kaupoissa. Samalla tuen paikallista lähi- ja pientuottajaa. En maksa ruokani hinnassa ylimääräisiä kuluja, kuten maksaisin suurille toimijoille. Piirin luomutuotteiden ja kaupan normaalihintaisen tehotuotetun ruoan hinnassa ei usein ole merkittävää eroa. Kun verrataan piirin ja kaupan luomutuotteiden hintoja, niin hintaero voi muodostua merkittäväksi. Piirillä on useita eri lähituottajia. Tuotteissa on muun muassa punaista lihaa, sisäelimiä, kanaa, munia, raakamaitoa, juustoja, juureksia, kasviksia, yrttejä, leipää, hunajaa ja sieniä.

Lahden seudun luomuruokapiiri on voittoa tavoittelematon yhteisö. Liittymällä piiriin maksoin 15 euron kertakorvauksen. Vastineeksi sain ruokapiirin internet-sivuille käyttöoikeuden, joilla teen helposti seuraavan viikon ruokatilaukset. Kaupassa käyntiin käytetyn ajan voin käyttää toiseen tarkoitukseen. Tuottajat tuovat tilatut tuotteet keskustassa olevaan kiinteistöön, josta asiakas noutaa ne – kaikki yhdellä tilauksella samasta paikasta. Aikaa ostoksien noutoon kuluu minuutista muutamaan. Piiri toimii vapaaehtoisvoimin ja siinä on tällä hetkellä vajaa 300 jäsentä. Kaikkien sieltä tilaavien odotetaan satunnaisesti käyttävän noin 3 tuntia vapaa-ajastaan toiminnan pyörittämiseen. Vapaamatkustajia ei piiriin toivota, koska silloin muille jäsenille jää isompi osa tehtäväksi.

Muutamia luonnonmukaisesti tuotettuja tuotteita mainitakseni; raakamaito 2,10e €/l, kananmunat 3,00 €/kg ja kuivatut suppilovahverot 6,50 €/l.
Olen ruokapiirin toiminnassa rivijäsen. Kirjoittamani näkemykset edustavat omia ajatuksiani.

Teemu Häyrinen