SANANVASTUUSTA

Julkaistu 06.11.2016 - 1345 päivää sitten

Estettiinkö tuomittuja tai syytettyjä käyttämästä sananvapauttaan?

Kansanedustaja Lehto syyttää vihervasemmistoa perussuomalaisten sananvapauden rajoittamisesta maahanmuuttoa koskevassa keskustelussa (ESS 5.11.)

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho on tuomittu uskonrauhan rikkomisesta sekä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Jälkimmäisestä rikoksesta tuomion ovat saaneet myös silloinen perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaari sekä nykyiset valtuutetut Freddy van Wonterghem ja Mika Hiltunen. Parhaillaan syytettyinä ovat kansanedustaja Teuvo Hakkarainen sekä Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja Terhi Kiemunki. Tuomitut ja syytetyt ovat joko syyllistyneet tai heitä epäillään toisen ihmisryhmän ja uskontokunnan halveksunnasta, solvaamisesta tai vihapuheesta. He ovat jälkikäteen joutuneet vastuuseen sanomisistaan. Sananvastuu lienee Lehdon mielipidekirjoituksen kritiikin kohde, mutta hän verhoaa sen väitteeksi perussuomalaisten epätasa-arvoisesta kohtelusta. Estettiinkö siis tuomittuja tai syytettyjä käyttämästä sananvapauttaan? Ei tietenkään.

Perustuslaissa jokaiselle taataan sananvapaus. Siihen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tulee muistaa, että vapaus tuo aina mukanaan vastuun. Vastuusta ja hyvistä käytöstavoista opetetaan ihmiselle jo lapsena. Sananvapaus mahdollistaa sen, että jokainen saa halutessaan tehdä itsestään typeryksen kenenkään ennakolta estämättä. Sanomisiin puututaan, jos sisältö on loukkaavaa, vääristeltyä, valheellista tai se rikkoo lakia. Näin toimittiin myös silloin, kun kokoomuslainen valtiovarainministeri Stubb antoi eduskunnalle väärää tietoa siitä, kuinka laajasti viranomaiset kritisoivat omaisuuden piilottamisen mahdollistavaa hallintarekisteriä.

Kunnioittamalla saa kunnioitusta

Kansanedustajan syytös perussuomalaisten sananvapauden rajoittamisesta on järjenvastainen. Ennemminkin kyseessä lienee lisääntyneen omantunnon tuoma itsesensuuri? Vihreiden kaikki toiminta perustuu kolmeen arvoon: vapauteen, vastuuseen ja välittämiseen. Nämä ovat ne arvot, joita suomalaiset puoleemme toiminnassa arvostavat. Vihreät, vasemmisto tai viranomaiset eivät ole ainoat tahot, jotka puuttuvat vastuuttomaan puheeseen silloin kun aihetta siihen on. Suurin kritiikki hallituspuolueiden toimintaa kohtaan tuleekin pettyneiden äänestäjien suunnalta. Sen sijaan, että hallituspuolueiden edustajat katsoisivat peiliin ja kantaisivat vastuunsa äänestäjilleen antamien lupausten pettämisestä, he väheksyvät aiheellista kritiikkiä Suomen tulevaisuudesta tai keskittyvät opposition syyttämiseen omien toimiensa seurauksista. Me vihreät käytämme aikaamme mieluummin puheeseen koulutuksesta, lasten oikeuksista, nuorten syrjäytymisestä, työllisyydestä ja sosiaaliturvan uudistamisesta. Vihreiden politiikan laajakatseisuus onkin asia, johon tulisi jokaisen äänestäjän kiinnittää huomiota.

Kunnioittamalla saa kunnioitusta.

(artikkelikuva ESS 5.11.)

Teemu Häyrinen