SUOMALAISEN TYÖN PUOLESTA

Julkaistu 31.10.2015 - 1717 päivää sitten

Kiristyvästä ympäristölainsäädännöstä mahdollisuus suomalaiselle osaamiselle

Kesäkuussa kerroin Facebookissa Turun telakan saaneen miljarditilaukset uusista loistoristeilijöistä maailman suurimmalta risteilyvarustamo Carnival Corporationilta. Suomalaiset saivat tilauksen, koska täällä ymmärrettiin ja ennakoitiin parhaiten rikkidirektiivin mahdollisuudet uuden teollisuuden ja uusien tuotteiden luomiseksi. Valmistuttuaan alukset ovat maailman ensimmäiset risteilijät, jotka toimivat nesteytetyllä maakaasulla. Tilaus tuo 17 000 henkilötyövuotta, varmistaen telakan täystyöllisyyden vuoteen 2020 asti.

Tänään lauantaina uutisoinnin kohteena on Wärtsilä. Wärtsilä työllistää 17700 henkilöä, joista 3400 Suomessa. Wärtsilä tuottaa muun muassa voimalaitoksia, moottoreita, laivojen laitteistoja, teollisuussuunnittelua ja huoltopalveluja. Wärtsilä on Suomen suurin cleantech -yhtiö, jonka uusin ylpeydenaihe – Wärtsilä 31 -moottori – on päässyt Guinnesin ennätysten kirjaan. Moottori pystyy pienin muutoksin käyttämään polttoaineena mitä tahansa nestemäistä polttoainetta tai kaasua. Sama moottori käy vaikkapa jäänmurtajaan, autolauttaan tai voimalaitokseen. Aika hieno oivallus insinööreiltä?

Wärtsilälle rikkidirektiivi oli hyvä uutinen, kuten moni muukin ympäristölainsäädäntöä kiristävä päätös, sillä sääntely kasvattaa ympäristöteknologian markkinoita ja tuo täten uusia työpaikkoja. Wärtsilällä on rooli myös aurinko -ja tuulivoiman lisäämisessä. Yhtiön ympäristöasioista vastaava johtaja ottaakin kantaa Suomen energiapolitiikkaan sanoen, että suomalainen energiateollisuus on pääosin vanhoillista. Vasta viime aikoina on alettu herätä siihen, että energiantuotannon täytyy nykymaailmassa pohjautua eri logiikalle kuin tähän asti on tehty.

Tekstini pyrkii osoittamaan lukijalleen sen, ettei kiristyvä ympäristölainsäädäntö ole uhka vaan aito ja massiivinen mahdollisuus suomalaiselle teollisuudelle ja suomalaisille työpaikoille. Suomen kilpailukykyä ei paranneta palkansaajan asemaa heikentämällä sekä luokka- ja tuloeroja kasvattamalla, vaan ottamalla käyttöön tulevaisuuden ratkaisut ja ne suuntaukset, joihin suomalaisten korkea osaaminen antaa mahdollisuuden. Meidän tulee olla edelläkävijöitä – nykyisellä työllisyys- ja energiapolitiikalla emme sitä ole. Kun ympäristö voi hyvin, niin ihminen, teollisuus kuin valtiokin voi hyvin. Energiaremontin aika Suomessa on nyt. Siellä ovat uudet työpaikat. Odottamalla menetämme mahdollisuutemme parempaan huomiseen. Suomalaisen työn puolesta!

 

Teemu Häyrinen