TAINNUTUS PAKOLLISEKSI ENNEN VERENLASKUA

Julkaistu 31.05.2016 - 1504 päivää sitten

Alla oleva kirjoitus on vastaukseni artikkelikuvan kysymykseen, joka esitettiin Etelä-Suomen Sanomien Näppis-palstalla tiistaina 31.5. 

Suomi tarvitsee maailman parhaimman eläinsuojelulain

Vetoomus maailman parhaimmaksi eläinsuojelulaiksiPerussuomalaiset ovat jättäneet lakialoitteen eläinsuojelulain muuttamiseksi. Aloitteella halutaan puuttua eläinrääkkäykseen ja vaikuttaa siihen, ettei eläimelle teurastuksen yhteydessä aiheuteta ylimääräistä kärsimystä. Aloitteella viitataan uskonnolliseen teurastukseen ja siihen, ettei nykyisen eläinsuojelulain katsota olevan riittävä tämän osalta.

Eläinten suojelusta teurastuksen ja lopetuksen yhteydessä säädetään eläinsuojelulaissa ja -asetuksessa sekä EU:n lopetusasetuksella. Suomalainen lainsäädäntö sallii uskonnollisen teurastuksen, mutta siinä vaaditaan eläimen pitämistä tunteettomassa ja tiedottomassa tilassa koko toimenpiteen ajan. Laki edellyttää, että eläimen kaulavaltimo viilletään auki yhtä aikaa tainnuttamisen kanssa ja että teurastaminen tapahtuu teurastamolla tarkastuseläinlääkärin valvonnassa. Muunlainen toiminta on laitonta ja siitä tulee rangaista. Koska tainnuttamisen ja verenlaskun yhtäaikainen suorittaminen on vaikeaa, niin käytännöksi on vakiintunut eläimen tainnuttaminen etukäteen. Perussuomalaiset haluavat lakialoitteellaan varmistaa siis sen, mikä on jo käytäntönä. Vaatimuksen saaminen Suomen lakiin oli vihreille merkittävä saavutus. EU-maista ainoastaan Ruotsissa on sama vaatimus.

Lakialoitteessa ilmaistaan huoli lain noudattamisesta ja sen valvonnan vaikeudesta. Edellinen ei koske vain uskonnollista teurastusta, sillä suomalaisten teurastamoiden toiminnasta on toistuvasti paljastunut vakavia laiminlyöntejä, joihin tulee puuttua. Teurastamoissa pukit toimivat kaalimaan vartijoina, sillä käytössä on niin sanottu omavalvontajärjestelmä, jossa eläinsuojelulain noudattamista valvotaan teurastamoiden itsensä toimesta. Vihreät vaativat, että kaikilla eläintuotantotiloilla on otettava käyttöön säännöllinen viranomaisvalvonta. Viranomaisille on taattava riittävät keinot puuttua havaittuihin laiminlyönteihin. Hallituksen päätös lakkauttaa juuri perustettu eläinsuojeluasiamiehen virka ei edistä tätä asiaa!

Suomessa on meneillään eläinsuojelulain kaivattu kokonaisuudistus, jonka on tarkoitus valmistua kuluvan vuoden aikana. Vihreät vaativat eläinsuojelulakiin tiukennusta teurastuksiin siten, että tainnutus on aina suoritettava kaikkien eläinten kohdalla ennen verenlaskun aloittamista.

Allekirjoitin Lahdessa pidetyn vihreiden puoluekokouksen yhteydessä vetoomuksen maailman parhaaksi eläinsuojelulaiksi. Voit tehdä saman osoitteessa: http://www.elainlaki.fi/

Vihreät ovat valmiita allekirjoittamaan hyviä lakialoitteita yli puoluerajojen, jos siihen annetaan mahdollisuus. Ymmärtääkseni perussuomalaiset jättivät lakialoitteensa pyytämättä siihen yhdenkään vihreän kansanedustajan allekirjoitusta.

Teemu Häyrinen