HARMAAN TALOUDEN KITKEMINEN MENOLEIKKAUSTEN EDELLE

Julkaistu 02.06.2015 - 1868 päivää sitten

Juha Sipilän hallitus haluaa maksattaa Suomen ongelmat vähävaraisilla

Eduskunta sai hetki sitten päätökseen keskustelun hallitusohjelmasta. Hallitus esittää valtiontalouden kestävyysvajeeksi kymmentä miljardia euroa. Harmaan talouden kitkemisen tulee olla ensisijaista. Vastuuttomia menoleikkauksia ei näin ollen tule tehdä eikä yhteiskuntasopimusta esittää ennen kuin veroja kiertävät suomalaisyritykset saadaan maksamaan veronsa täysimääräisesti Suomeen.

1) Suomen tulee käyttää kaikki vaikutusvaltansa Euroopan uniossa, että ylikansallinen veronkierto saadaan kitkettyä. Yrityksille pitää saada muun muassa maakohtainen kirjanpito. Komission selvityksen mukaan Suomi menettää verotuloja harmaan talouden takia 10 miljardia euroa vuosittain.

2) Hallituksen vaatimasta yhteiskuntasopimuksesta tulee keskustella vasta sitten, kun suomalaisten yritysten veronkierto saadaan loppumaan, ei aiemmin. Ei voi olla niin että tuloeroja kasvatetaan – rikkaat rikastuvat, ja työläinen maksaa tuon lystin palkkapussistaan.

3) Suomen tulee leikkausten sijaan panostaa koulutukseen ja tutkimukseen. Nämä tuovat osaamista, vaurautta ja kilpailukykyä pidemmällä aikavälillä. Suomen tulee panostaa ja hakea uusia työpaikkoja aloilta, joissa meillä on osaaminen ja joissa voimme korkean teknologian maana menestyä – näitä ovat biotuotteet, kemianteollisuus, lääketeollisuus, puolustusteollisuus, energiateollisuus sekä puhtaan teollisuuden (cleantech) alat.

4) Suomen täytyy ottaa vahva rooli ja päättäväinen linja kansallisen energiaremontin saattamiseksi voimaan. Vahva oma energiasektori parantaa huoltovarmuutta ja omavaraisuutta, luoden samalla kotimaahamme nopealla aikataululla runsaasti uusia työpaikkoja ja osaamista.

Hallitus teki arvovalinnan, jossa se laittaa opiskelijat, työttömät, lapsiperheet ja eläkeläiset maksamaan velkataakan. Hallitus ei halua puuttua verotuksen keinoin siihen, että kansakuntanme varakkaimmat osallistuisivat kustannuksiin muutenkin kuin vapaaehtoisen palkkamaltin avulla. Ihmettelen syvästi, ettei heikompiosaisten puolustajina profiloituneet perussuomalaiset halua verotuksen keinoin osallistaa varakkaimpia yhteiskuntamme jäseniä talouden tasapainottamiseen, vaan menevät siitä mistä aita on matalin, laittaen heikoimmassa asemassa olevat maksamaan suurimman mahdollisen hinnan. Tämä on hallituksen arvovalinta.

Teemu Häyrinen