VESIJÄRVEN SÄRKI UI LAHTELAISTEN RUOKALAUTASILLE – UNELMAMME TOTEUTUI

Julkaistu 21.09.2016 - 1391 päivää sitten

”Mieti vähän, miten särjestä voi saada näin hyvää ruokaa!”

– näin totesi lahtelainen lapsi kouluruokailun jälkeen Yle Uutisille.

Olimme saapuneet Jalkarantaan ’kirjoittamaan’ kouluruokailun tulevaisuutta uusiksi. Särkeä Lahden kouluihin -hankkeen eteen tehty työmäärä oli vihdoin muuttunut joksikin sellaiseksi, josta niin lapset kuin me aikuisetkin saatoimme nauttia kaikilla aisteillamme. Unelmamme hoitokalastetun särkikalan tarjoamisesta kouluruokailussa toteutui. Jalkarannan päiväkodissa, koulussa ja sairaalassa tarjoiltiin eilen (20.9.) tuontikalan sijasta Vesijärven särkeä. Olen onnellinen, että sain viettää syntymäpäivääni näin merkittävällä tavalla.

Särkeä Lahden kouluihin -hanke vaati toteutuakseen valtavasti työtä menneiden puolentoista vuoden aikana siitäkin huolimatta, että ansiokasta taustatyötä oli tehty kaikkialla Suomessa jo vuosien ajan. Särkikalan hyödyntäminen ihmisravintona on suuressa mittakaavassa erittäin haastavaa. Jotta kotimaista järvikalaa voitaisiin tarjota säännöllisesti, sen odotetaan pystyvän kilpailemaan hinnaltaan tuontikalan kanssa. Särkituotteiden hintaa nostavat epätasaiset saalismäärät, logistiikan haasteet, kalliit laiteinvestoinnit sekä työvoimakustannukset. Monet kotimaamme yhteisöt tekevät jatkuvaa työtä ratkaistaakseen nämä samaiset ongelmat. Tätä työtä seuranneena ja siihen osallistuneena olen varma, että lähivuosina särkikalat ovat säännöllinen osa suomalaisten ruokavaliota.

Särkikalojen pyytäminen ja syöminen on todellinen ympäristöteko. Näin toimimalla vähennämme järviemme rehevöitymistä. Särjestä on siis paljon muuhunkin kuin vain maukkaaksi ja terveelliseksi ateriaksi!

Vesijärven särjelle merkittävä valtakunnallinen tunnustus

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto (Sitra) julkaisi tänään (21.9.) kansallisen kiertotalouden toimintaohjelman. Tiekartta kiertotalouteen on ensimmäinen laatuaan maailmassa! Siinä osoitetaan askeleet kestävään menestykseen ja uudenlaisiin ratkaisuihin, joita Suomi tarjoaa ilmastonmuutoksen, luonnonvarojen hupenemisen ja kaupungistumisen haastamalle maailmalle. Kiertotalouden ratkaisut perustuvat Suomen perinteisiin vahvuusalueisiin, jotka mahdollistavat kymmenien tuhansien uusien työpaikkojen syntymisen ja täten miljardien eurojen arvonlisän. Toimintaohjelmaan on valikoitunut merkittävimmät kotimaiset hankkeet ja pilotit. Särkeä Lahden kouluihin -hanke (Lahden Järvikalahanke) mainitaan toimintaohjelman sivulla 17. Hankkeemme vastaa ravinnekierron haasteisiin osana alueellista ruokajärjestelmää. Valtakunnallisen tunnustuksen saaminen on erinomainen esimerkki siitä luonnon eteen tehdystä työstä, josta ympäristökaupunkimme maailmalla tunnetaan.

Lahtelaisen unelman toteuttivat Lahden Ateria, Lahden ympäristöpalvelut, Päijät-Hämeen Kalatalouskeskus, Päijät-Hämeen Vesijärvisäätiö, Lahden Vihreät, Helsingin Kalatalo ja John Nurmisen Säätiö. Haluan kiittää työryhmäämme ja yhteistyökumppaneita ansiokkaasta työstä. Erityisen kiitoksen haluan osoittaa Vesijärvellä hoitokalastusta suorittaville kalastajille, jotka tekevät tärkeää työtä järvemme paremman tulevaisuuden eteen. Minun roolini Lahden hankkeessa oli toimiminen kokoavana voimana. Hankkeen ansiosta minut tunnetaan Lahdessa myös lisänimellä ”Särki”.

 

Teemu Häyrinen