YLEISTÄ SAUNAA EI TULE RAKENTAA NIEMEN VENESATAMAAN

Julkaistu 01.08.2016 - 1442 päivää sitten

Lahtelaiset tarvitsevat uuden yleisen rantasaunan

Yleiset saunat tekevät paluutaan, ja niille tuntuu olevan kova kysyntä niin suomalaisten kuin matkailijoiden toimesta. Lahdessa yleiseen saunaan haluavan vaihtoehdot ovat uimahallien lisäksi vähissä, sillä lähin yleisessä käytössä oleva rantasauna sijaitsee Herrasmannin leirintäalueella. Tätä tarvetta varten kaupunginvaltuusto käsitteli toukokuussa vihreiden valtuutettu Onerva Vartiaisen alulle laittamaa aloitetta, jossa esitetään saunan rakentamista Joutjärven rantaan. Aloitteessa esitetään, että kaupunki rakentaisi rantasaunan ja vuokraisi sen yritykselle tai yhdistykselle. Möysän ranta on lahtelaisten toimesta äänestetty kaupungin parhaaksi, joten perusteet saunan sijoittumiselle ovat olemassa. Jos yleiset saunat halutaan saada palvelemaan enemmissä määrin myös matkailijoita, Lahden tulee mahdollistaa majoituskapasiteetin merkittävä lisääminen. Nykyisellään vuodepaikkojen määrä on merkittävä matkailupalveluiden kehittämistä ja kannattavuutta rajoittava tekijä. Salpausselkä avaa Järvi-Suomen. Vesijärvellä onkin mahdollisuus toimia kaupungin matkailuvalttina. Tätä tarkoitusta varten järven äärelle on kaavailtu yhtenäistä kävely- ja pyörätietä. Lahden rantapromenadin kehittäminen kaupungin ykkösbrändiksi rantaa myötäillen Jalkarannasta Mukkulaan matkailullisten kohokohtien kautta lisää koko kaupungin ja Niemen alueen vetovoimaisuutta.

Kannatamme saunan rakentamista, mutta ehdotamme sille toista sijaintia

ESS:n uutisoinnissa (23.7.) paikallinen yrittäjä ehdottaa helsinkiläisen saunakompleksi Löylyn innoittamana yleisen rantasaunan rakentamista Niemen venesatamaan, Joutjoen suulle rakennettavaan tekosaareen. Niemen sataman yleissuunnitelmassa satama-aluetta kehitetään ensisijaisesti Lahden kaupungin pääkotisatamana, jossa turvataan veneilijöiden tarvitsemien satamapalvelujen kehittyminen. Niemen satama ei välttämättä ole paras paikka matkailusaunalle, koska veden laatu ei ole riittävän hyvä tähän tarkoitukseen. Uimaveden laatua satama-alueella heikentää lisääntyvä moottoriveneliikenne ja huonosta veden vaihtuvuudesta johtuvat levälauttakasvustot. Lisäksi Joutjoen kautta satama-alueelle johdetaan joen valuma-alueen sade- ja sulamisvedet. Hulevesien mukana alueelle kulkeutuu kaduilta öljyä, tiesuoloja, raskasmetalleja, torjunta-aineita ja eläinten jätöksiä. Joutjoki on myös Kymijärven voimalaitoksen jäähdytysvesien purkukanava.

Me kannatamme ajatusta uuden yleisen rantasaunan rakentamisesta Lahteen. Selkein ja yksinkertaisin vaihtoehto Lahden Löylylle on Teivaan kylpylähotellin yhteydessä.

Mikko Haapala
eräopas, kalastusopas AT
Lahden Vihreiden hallituksen jäsen

Teemu Häyrinen
Lahden Vihreiden hallituksen jäsen

Teemu Häyrinen